Guguștiuc

Gugustiuc
© Heather Paul/ Licență publică

Nume științific: Streptopelia decaocto

Migrație: sedentar

Descriere: măsoară 33 de cm lungime. Culoarea gri ocupă într-o proporție majoritară corpul. Penele lungi din aripă sunt închise la culoare. La spate, pe gât, are o dungă neagră înconjurată de pene mici albe.

Habitat: în România, specia și-a început expansiunea după anii 1900, fiind originară din Orientul Apropiat. Cuibărește exclusiv în localități. Așezările umane din toată țara îi oferă habitatul propice.

Hrana: preferă semințele de cereale pe care le găsește în gospodării sau ferme. Frecventează hrănitorile pentru păsări, hrănindu-se cu semințele care cad pe pământ. Consumă și resturi alimentare de la oameni.

Cuibul: cuibărește pe unde apucă. Este o specie care are un cuib dezordonat, compus din crenguțe și sârme; este instalat în pomi, la streașina casei, pe semafoare, pe aparate de aer condiționat. Datorită felului de cuibărit, pierde des ouăle și puii: fie cad din cuib, fie sunt ușor de prădat.

Pentru cuiburi, hrănitori, semințe și alte produse pentru atragerea păsărilor apasă aici.

Sunete / cântece: vizionați clipul de mai jos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s