Botgros

© Greg Bandur / Licenta publica
© Greg Bandur / Licență publică

Nume științific: Coccothraustes coccothraustes

Migrație: sedentar

Descriere: are un corp masiv și o lungime de 18 cm. Ciocul este gros și foarte puternic, putând sparge sâmburi de cireș și vișin. Ciocul este de culoare alb-gălbui, în perioada de cuibărit are o culoare albăstruie. Penajul femelei este asemănător cu al masculului, însă este mai șters. Pe aripă, masculul are niște pene numite remige secundare de culoare negru-metalizat; la femelă, aceste pene sunt de culoare gri. Are comportament teritorial în perioada de cuibărit; însă este agresiv și în afara perioadei de cuibărit, mai ales iarna, la hrănitori.

Habitat: întâlnit în parcuri și grădini. Preferă pădurile de foioase și de amestec. Iarna se asociază mai multe exemplare și umblă după hrană prin grădini și livezi.

Hrana: este o specie care se hrănește cu semințe, mai ales cu semințe de arbori (ulm, carpen, arțar, frasin), dar și cu sâmburi de porumbar, cireș și vișin. Iarna vine la hrănitorile montate pentru botgroși și florinți, consumând cu poftă semințe de floarea-soarelui și de dovleac.

Pentru cuiburi, hrănitori, semințe și alte produse pentru atragerea păsărilor, apasă aici.

Cuibul: locul de cuibărit și-l alege în arborii sau pomii fructiferi înalți, cu coroană deasă. Cuibul este deschis, construit din rădăcinuțe, fire de iarbă, frunze și mușchi uscat. Are o formă ca de ceașcă.

Sunete / cântece: vizionați clipul de mai jos.

Reclame

2 comentarii

  1. Buna dimineata. Ma bucur atat de mult ca am descoperit acest blog, cu totul intamplator, prin intermediul unui grup de gradinarit, care este departe de mi-as dori. Era un link la articolul dvs. Despre bufnite, pe care le iubesc foarte mult, chiar daca in copilarie mi-a fost inoculata superstitia legata de cantecul nefast „al cucuvelei”. Ma voi delecta cu articolele dvs. Va urez multa sanatate si succes.

    • Buna seara! Va multumesc pentru aprecieri. Ma bucur sa cunosc oameni care iubesc bufnitele. Ganduri bune si la multe specii in gradina!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s