Cinteză

Cinteza
Cinteză mascul  © ianpreston / Licență publică
Femela cinteza
Cinteză femelă © Joe / Licență publică

 

 

 

 

 

 

Nume științific: Fringilla coelebs

Migrație: migrator parțial. Exemplarele cuibăritoare din România iernează în Peninsula Balcanică. Exemplarele pe care le vedem în România iarna, la hrănitori, sunt exemplare care au cuibărit în nordul continentului.

Descriere: masculul este frumos colorat, având creștetul și ceafa albastru închis, cu o dungă neagră deasupra ciocului. Spatele este maro, iar burta – cărămiziu deschis. Pe aripă are două dungi albe. Femela are un penaj simplu, cu nuanțe de verde șters, iar pe aripă are două dungi albe.

Habitat: este o specie cosmopolită, întâlnită aproape în toate habitatele de la nivelul Dunării până în jnepenișurile montane. O întâlnim frecvent și în grădini și parcuri, mai ales iarna când se hrănește la hrănitorile cu semințe de oleaginoase.

Hrana: adulții se hrănesc predominant cu semințe de plante ierboase sau fructe mici (păducel). Puii sunt hrăniți exclusiv cu insecte, în mod special cu ouăle și larvele acestora.

Pentru cuiburi, hrănitori, semințe și alte produse pentru atragerea păsărilor, apasă aici.

Cuibul: cuibărește în grădinile care au arbori și pomi înalți. Cuibul este bine ascuns în coroană și este în formă de cupă, căptușit cu mușchi și licheni.

Sunete / cântece: cântă foarte frumos, este o specie care are variante regionale. În general cântă din vârful arborilor. Mai jos puteți asculta cântecul cel mai des întâlnit:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s