Iarna și căprioarele din livadă.

Nu știu dacă Walter Disney își căuta sursa de inspirație și prin livadă, dar am avut ocazia să mă gândesc la el în timp ce făceam observații într-o livadă. Știu că Bambi era cerb și că toată povestea se desfășoară într-o pădure, însă și o livadă poate să adăpostească o faună bogată, dacă administratorul are „politici de mediu”.

Totul a început vineri, 29.01.2016. Pe la ora 04:30 m-am trezit, mi-am făcut bagajul (binoclu, fișe de observații, determinator, GPS, aparat de fotografiat, apă și ceva de ronțăit) și am plecat spre Buzău. În București era iarnă cu zăpadă, însă după ce am trecut de Ploiești zăpada era din ce în ce mai puțină, iar la 20 de km de Buzău zăpada era doar pe la umbră.

Plecasem entuziasmat ca de fiecare dată. Mereu am surprize plăcute în cele 13 locuri unde fac periodic observații pentru monitorizarea păsărilor și a viețuitoarelor sălbatice din habitatele horticole. Dar în dimineața asta aveam o emoție ceva mai puternică. De ce? Pentru că în decembrie 2015, în aceeași livadă, văzusem 4 căprioare. Așa că am plecat cu gândul să le revăd, speram să fie acolo și de data asta îmi luasem și aparatul de fotografiat cu mine (data trecută nu l-am avut pentru că era defect).

Știam că propietarului livezii îi plac căprioarele și nu le îndepărtează, dar mi-era teamă de braconieri, vânători și de câinii sălbăticiți care umblă peste tot…

Iată-mă în livadă. Am început să fac observațiile urmărind GPS-ul, am trecut prin punctul 1,2,3,4 și în timp ce mă apropiam de punctul 5, inima îmi bătea puternic… Speram să fie tot acolo… Mergeam încet printre rândurile de pomi ca să nu le sperii. Când, deodată, văd o căprioară în iarbă, la soare. Eram un pic dezamăgit, ultima dată văzusem 4… Mi-era teamă că celelalte pățiseră ceva rău.

Trag câteva cadre și o las să-și facă siesta, nu vreau să o deranjez, e clar că este locul unde au iernat și unde probabil vor mai sta până în primăvară. Scopul meu nu este fotografia, și chiar dacă ar fi, conștiința îmi spune să respect etica. De altfel nici nu mă pricep la fotografiat, fotografiez doar pentru documentarea observațiilor.

Un pic dezamagit că nu era decât una, mă retrag încet și dau să îmi continui observațiile. Merg câteva rânduri mai spre vest și de odată observ alte 4 căprioare păscând în livada bătrână de prun. Mă pun jos încet și încep să le observ, uitând de aparat… După un timp văd că traversează rândul și mi-aduc aminte de aparatul de fotografiat. Au plecat… Pregătesc aparatul și ca un „prădător” înăscut încep să le urmăresc. Cu soarele în spate, cu vântul din lateral reușesc să le urmăresc fără să le deranjez.

În total am văzut trei căprioare și doi căpriori, mai multe decât am văzut în decembrie 🙂 . Și fiindcă tot am amintit de Bambi, să știți că nu erau singure prin livadă, era și Bocănilă (iepurele), și ciocănitorile și alte specii de păsări de care voi scrie în alte articole.

Am fost bucuros să fac aceste observații și abia aștept să revin în februarie, pentru o altă serie de monitorizări. Până atunci, te invit să îmi scrii mai jos dacă și tu ai văzut căprioare în livadă sau în alte habitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s