Jderul și porumbeii

Când s-a întâmplat acest episod nu aveam blog. Astăzi, în timp ce căutat niște fotografii am găsit aceste poze vechi de vreo 2 ani.

Care este povestea lor?

Totul a început într-o duminică de dimineață când am primit un telefon de la un prieten de lângă Ploiești, columbofil profesionist, care crește porumbei din rasa „Ciung de Ploiești”.

 

M-a sunat să-l ajut să captureze un jder care a intrat în voliera lui. Nu că nu s-ar fi descurcat să-l scoată și singur, dar, la poartă erau vreo 15 săteni hotărâți să linșeze „dihania” care după cum spuneau ei, le mâncaseră și lor „toate lighioanele”. Ba, chiar au chemat și un vânător care să rezolve treaba…

Însă, spre fericirea jderului și a mea, prietenul meu nu i-a lăsat să intre în curte, spunându-le că a sunat la București și că va veni cineva de la protecția animalelor să-l captureze.

Și uite așa, eu eram acel cineva de la București, care am venit să scap satul de „bestia” mâncătoare de lighioane. Le-am spus oamenilor că îl voi captura și că îl voi elibera departe de localitatea lor.

Zis și facut. L-am prins și l-am pus într-o cutie de lemn. Împreună cu soția mea și cu prietenul meu l-am eliberat la 30-40 de km de localitate, într-o pădure, departe de orice zonă locuită.

Eliberarea jderului într-o pădure îndepărtată de orice localitate.

În acea noapte, jderul omorâse 8 porumbei, iar cotețul era plin de fulgi, sânge și ouă sparte… După spusele prietenului meu, porumbeii morți erau printre preferații lui.

Cu toate astea, este unul dintre columbofilii care întelege că porumbeii nu sunt singurele animalele de pe Pământ. Și a recunoscut că din cauza lui a intrat jderul în coteț, deoarece în acea noapte nu închisese trapa de zbor de la volieră.
Când spun că îmi este prieten acest columbofil nu o fac doar din complezență, îl cunosc de 16 ani, am învățat o grămadă de lucruri de la el și este întotdeauna un apărător al biodiversității.

Jderul este un animal extrem de folositor, hrănindu-se cu șoareci și șobolani. Când găsește cotețul deschis se hrănește și cu păsări domestice…

Jderul de piatră (Martes foina).17.08.2014, în grădină(volieră).  Județul Prahova.

Foto: Mioara Mihai

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s