Despre mine

Începuturile…  Cosmin M.Prima și cea mai mare pasiune a mea este grădinăritul. Nu știu dacă m-am născut cu pasiunea asta sau m-am molipsit de la alții.

Probabil bunicii, părinții și o vecină de-a mamei care era floricultoare mi-au transmis din pasiunea lor. Oricum, un lucru e sigur: m-au încurajat. Bunicii, legumicultori (din partea tatălui) și agricultori (cei din partea mamei) mi-au oferit activități practice, mai ales în vacanțele de vară pe care le petreceam la ei. Iar părinții au trebuit să suporte mini-jungla din casă și grădina semi-sălbatică din curte.

La 7 ani grădinăream ca orice alt grădinar pasionat. Aveam grădină de legume și flori. Nu prea mare, pentru că am crescut în București; suprafața cultivată avea cam 200 mp. Însă era destul cât să cultiv tot felul de buruieni, flori și legume.

Da, buruieni. Pentru că nu aveam prea multe „cunoștințe” în domeniu, orice buruiană intereseantă pe care o găseam pe stradă sau pe câmp, o plantam și în grădina mea. Deși părinții mei erau copii de agricultori, niciodată nu mi-au zis să nu plantez buruieni în grădină, ci mi-au lăsat libertatea de a experimenta.

Între timp, am fost admis la liceul agricol, unde am învățat despre buruieni, dar tot nu m-au convins că ar fi ceva dăunător. La facultatea de horticultură, am avut un profesor fantastic de agrotehnică care mi-a dat cea mai frumoasă definiție a buruienilor: „Buruienile sunt flori, facem aranjamente florale din ele, le admirăm, le mirosim și le mâncăm. Atunci cand o plantă este nedorită într-o cultură este buruiană.”.

Abia atunci am înțeles de ce părinții mei nu mi-au interzis când eram mic să mai cultiv buruieni. Probabil grădinile mele erau ca niște aranjamente florale :).

Nu doar plantele m-au pasionat. Când ești conectat cu natura, începi să faci conexiuni cu toate aspectele ei. Am început tot cu viața din ogradă, așa că în grădina mea și-au făcut loc porumbeii și găinile. La 8-9 ani, nu eram prea inițiat, așa că mi-am găsit repede un maestru dintre vecininii mei – pe Axente C.. M-a făcut ucenicul lui, mi-a dat să citesc cărți și m-a ținut după el ca să „fur” meserie. Imediat am devenit propietarul și antrenorul porumbeilor de zbor și învârtitură gălățeni. Aveam fișe de observații pentru fiecare exemplar, făceam tot felul de „combinații genetice” și chiar mă luam la întrecere cu maestrul meu, pe care de multe ori l-am depășit și la durată de zbor și la joc – un adevărat profesor este cel întrecut de elevul său.   Am crescut și alte lighioane de rasă, găini (Brahma), fazani și prepelițe.

Inevitabil, a venit momentul să depășesc micro-ecosistemul gospodăresc și să văd noi provocări pentru mine și în natura sălbatică. Așa că la 11 ani am intrat în contact cu mentorul meu de la Exploratori (organizație pentru copii). Într-o zi geroasă de iarnă, mentorul meu – Dana P. – m-a scos în parcul Herăstrău să număr rațele sălbatice. Am numărat câteva sute. Dar nu mi s-a părut prea interesant: ger, rațe, cormorani și cam atât… După acest episod însă, au mai urmat câteva expediții ornitologice care m-au „virusat”.

Am devenit membru activ în Societatea Ornitologică Română și an de an am mers în tabăra ornitologică din Deltă. Am cunoscut oameni deosebiți, de la care am învățat și continui să învăț o grămadă de lucruri despre păsări.

Profesional…

De profesie sunt inginer horticultor și am un master în tehnologii integrate și ecologice.

În studenție am lucrat în peisagistică. Am avut proiecte proprii și colaborări pentru amenajări și întrețineri grădini în diferite zone din București și Ilfov.

Am lucrat ca tehnician la BASF, o companie imensă care are și o divizie specializată în pesticide chimice.

Pentru o perioadă, am fost șef de pepinieră. Aveam de gestionat producția de pe 25 de ha de plante ornamentale la firma EuroGarden. O experiență deosebit de valoroasă în ceea ce privește fluxul de producție a plantelor lemnoase ornamentale. De la butașul cu o singură frunzuliță (uneori înjumătățită) până la arborii de 7-8 m înălțime – toate trebuia să fie atent îngrijite pentru a cuceri potențialul client.

Am vrut să văd cum merg lucrurile și în domeniul producției ecologice, așa că pentru un timp am lucrat ca certificator la Ecocert România – companie fraceză care are ca domeniu de activitate certificarea produselor și serviciilor ecologice. Aici am intrat în contact cu regulamentele europene și cu întreg procesul de certificare pentru diverse domenii ale agriculturii ecologice.

Atât perioada copilăriei, cât și perioada de studenție și de lucru în diverse domenii m-au ajutat să îmi formez o imagine de ansamblu a activității umane în domeniul agriculturii, respectiv al horticulturii. De aceea sunt interesat de tot ce însemnă eco în horticultură. Misiunea mea este să contribui la coservarea biodiversității din ecosistemele horticole.

În prezent sunt propietarul primului butic de accesorii din România pentru atragerea păsărilor și a viețuitoarelor sălbatice (hortieco) în grădini, parcuri, livezi și alte zone.

Sunt implicat în proiecte de atragere a păsărilor și a viețuitoarelor sălbatice în ecosistemele horticole și vreau să-ți împărtășesc experiența mea (teoretică și practică).

Am creat acest blog pentru a promova importanța atragerii și protejării păsărilor și a viețuitoarelor sălbatice în grădini. Probabil că este primul blog din țară care se ocupă de wildlife gardening – grădinăritul care implică viețuitoarele sălbatice.

Din păcate, activitatea umană în zonele sălbatice înseamnă fragmentarea sau distrugerea habitatelor naturale. În fiecare an, omul cucerește noi teritorii pentru antropizare. Pentru multe viețuitoare însemnă sfârșitul vieții. Unele mai au șanse să se adăpostească în grădini.  Bineînțeles, dacă găsesc o grădină prietenoasă, care să le ofere loc de adăpost, cuibărit, hrană și apă.

Mi-am propus ca pe acest blog să îți ofer informații care să te ajute să-ti faci o grădină prietenoasă pentru plante, păsări și alte viețuitoare sălbatice. Dacă poți să îți aduci contribuția la această misiune, te rog nu ezita să împărtășești experiența ta cu cititorii acestui blog.

Poți afla mai multe despre mine accesând pagina de contact.

Îți urez la multe specii în grădină!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s